Колекция от творби на Златю Бояджиев

Изложбата “Колекция от творби на Златю Бояджиев“ показва една от най-ценните колекции съхранявана във фонда на отдел “Художествен“ при РИМ-Благоевград.

Златю Бояджиев е роден е през 1930 година в Брезово. Завършва живопис в Националната художествена академия в София. През 1951 година художникът получава тежък инсулт и дясната му половина се парализира. След няколко години започва да рисува с лявата ръка. Така творчеството му се разделя на два периода – първият период се характеризира с класически маниер при композирането, при втория период стилът на художника се променя коренно по посока на гротесковата образност, включването на десетки фигури в композициите и експресивна цветност. Златю Бояджиев умира на 2 февруари 1976 година.   

     Шанс за българското изкуство е, че малко преди да напусне този свят, художникът открива нова страница във великолепното си творчество. През 1975 година тогавашната общинска управа на Благоевград кани Златю Бояджиев да работи в Благоевград, Мелник и селищата от региона. Хората и природата в Пиринския край го пленяват и с художествена настървеност художникът създава уникален живописен цикъл. Платната посветени на Пиринския край носят популярното заглавие „Мелнишки цикъл” – „Мелник”, „Кърланово”, „ Кошари край Кърланово”, „Пастирки”, „Овчари” – са само част от невероятните интерпретации на автора, за които той получава вдъхновение от красотата и топлината на този край. Значителна част от този цикъл, включващ 23 картини е закупена от община Благоевград и през 1977 година е предоставена на Регионален исторически музей – Благоевград. Така Благоевград може да се похвали с една значителна колекция, която е безценен принос в националната живописна съкровищница.                               

Изложбата „Колекция от творби на Златю Бояджиев” беше представена на 14-тия Салон на изкуствата в НДК през 2009 година.

От 3 септември до 15 октомври изложбата ще бъде на разположение на всички, които искат да се докоснат до художествените послания на един от най-самобитните български художници на 20 век.