Изложба "Васил Левски – Апостолът на свободата"

На 18 юли 2017 г. от 11, 30 ч., в РИМ-Благоевград се проведе тържество, посветено на 180 години от рождението на Апостола на свободата – Васил Левски. Присъстваха представители на Общинска администрация – Благоевград, на Военно окръжие – Благоевград начело със зам. началника - майор Пламен Велев, председателят на регионалната структура на патриотичното дружество „Традиция“ – Митко Зрънчев, учители, ученици, родители, общественици.

Тържеството беше открито от Флора Дончева - ученичка от ІІІ „б“ клас на V СУ „Георги Измирлиев“, която изпълни стихотворението: „Ти ни трябваш и днес, Апостоле“ на автора Орлин Орлинов. Атрактивното изпълнение на ученичката облечена в българска народна носия, беше последвано от представянето на фото-документалната изложба: „Васил Левски – Апостолът на свободата“ от д-р Елена Чалгънова. В хронологичен аспект тя проследи основните моменти от биографията на великия българин, неговата семейна среда, участие в революционното движение, сподвижници в борбата, обхвата на Вътрешната революционна организация, която той основа, но ранната му гибел не позволи да получи онези мащаби, за които мечтаеше, а именно да обхване в пълнота трите етногеографски части на българското землище – Мизия, Тракия и Македония.

Д-р Елена Чалгънова връчи и наградите на участниците в конкурса организиран от РИМ-Благоевград: „Нарисувай Апостола“. Грамоти за участие, брошури и други рекламни материали на музея, получиха 13 ученици от различни училища на Благоевград – от VІІ СУ „Кузман Шапкарев“, ХІ ОУ „Христо Ботев“, ІХ ОУ „Пейо Яворов“, ІІІ ОУ „Димитър Талев, СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“, ІІ ОУ „Димитър Благоев“.

С първо място в конкурса беше отличен Васил Кръстев Божинов – ученик от VІІ клас на ІІІ ОУ „Димитър Талев“ - Благоевград. Журито определи и една „Специална награда“ - на Виктория Велинова Кралева, ученичка от ІІІ клас на ІХ ОУ „Пейо Яворов“ - Благоевград. Освен задължителната за участието в конкурса рисунка, тя предостави и собствено-авторско стихотворение посветено на Васил Левски.

В края на тържеството д-р Чалгънова оповести решението на ръководството на РИМ-Благоевград - дните от 18 до 21 юли 2017 г., да

бъдат обявени за безплатни дни за разглеждане и беседи на изложбата: „Васил Левски – Апостолът на свободата“. На вниманието на Благоевградската общественост и гости на града, изложбата ще бъде предоставена до края на месец юли 2017 г.