Изложба "...и от век на век..."

По повод 140 години от Руско-турската война (1877-1878 г.), Регионален исторически музей – Благоевград представи изложбата „И от век на век“. Събитието е част от програмата, с която Община Благоевград ще отбележи националния празник 3 март.

Гости на откриването бяха ученици от II ОУ„Димитър Благоев“, XI ОУ „Христо Ботев“ и Националната хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, учители, университетски преподаватели и граждани.

Директорът на музея, д-р Христина Цонева поздрави гостите, а уредникът Елена Александрова акцентира върху исторически събития, свързани с участието на доброволци от Пиринския край в Българското опълчение, наградени с най-високи отличия за доблест и слава в боевете при Стара Загора, връх Шипка и село Шейново.

В хода на представянето, Командирът на Бригадното командване полковник Красимир Кръстев поднесе на директора на музея д-р Цонева Поздравителен адрес по повод предстоящия празник и от своя страна приветства гостите.  Учениците от Второ основно училище изпълниха най-емоционалните куплети от стихотворението „Опълченците на Шипка“ на Иван Вазов.

На Националния празник 3 март Регионален исторически музей - Благоевград ще отвори врати за гражданите и гостите на града с вход свободен.