Изложба "Българки от старо време. Горна Джумая и Горноджумайско" бе открита във фоайето на Регионален исторически музей - Благоевград

Регионален исторически музей – Благоевград поздрави всички дами с Международния ден на жената 8 март с нова историко-етнографска постерна изложба „Българки от старо време. Горна Джумая и Горноджумайско“, която беше открита днес.
Изложбата представя жената в историческата действителност на Горна Джумая от преди 80 и 100 години и доказа, че българката е неизменна част от формиращата се градска култура след Освобождението. Тя е творец и деец в многобройните обществени, научни, културно - просветни, туристически и спортни дружества из цялата страна. Жената е грижовна опора на семейството, преживяваща редом с мъжете превратностите на политически и социални сътресения. Изложените исторически документи показват успехите ѝ в образованието и в обществената работа, а разнообразния етнографски материал е доказателството за майсторските ѝ умения в изработката и украсата на облеклото, и в създаването на домашния уют.
Постерните табла представят също жената в семейната среда на старите градски и бежански родове, свързали живота си и оставили потомство в Горна Джумая – Чорбаджигошеви-Константинови, Дерменджиеви, Тасеви, Яневи, Кехайови, Москови, Органджиеви и мн. др.
Изложбата откри директора на Регионален исторически музей – Благоевград д-р Кирил Алексиев, а поздравление към дамите от името на кмета на Община Благоевград Атанас Камбитов отправи г-жа Христина Шопова, зам. кмет и началник на отдел „Култура“ в Община Благоевград. Програмата продължи с танц на балерините от балетна школа „Кроазе“ с преподавател г-жа Красимира Митова, Откриването на изложбата е на 8 март от 11. 00 часа в залите на РИМ – Благоевград с участието на балет „Кроазе“ от ЦЛТРДБ, изпълнение на стари градски песни от състав „Нежни звуци“ и на детска фолклорна група „Джумайчета“ към Образцово народно читалище „Никола Й. Вапцаров 1866“ - Благоевград. Фирма „Орифлейм“ зарадва дамите с весела лотария и нежни подаръци, а сръчните домакини от Сдружение „Движение – Ние, жените“ с ръководител г-жа Здравка Чимева представиха ястия, приготвени по автентични стари рецепти и гостите имаха възможността да ги опитат и оценят по достойнство.
Откриването на изложбата в Регионален исторически музей – Благоевград се превърна в тържество за всички гости, партньори, колеги и приятели на музея от културните институции на града.