Отриване на изложбата „За нея ние се борим, за нея ние мрем"

През 2018 г. честваме някои важни годишнини и юбилеи от българската история. Тук с право можем да отбележим 140 години от Руско-турската освободителна война, 140 години от Кресненско-Разложкото въстание, 125 години от учредяването на Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО), 110 години от обявяване на Независимостта на България. Събитието, което разтърсва Балканите преди 115 години и провокира бурен международен обществен дебат е Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г. То е и най-високият връх в освободителната борба на македонските и тракийските българи.

С изложба в Народното събрание Регионален исторически музей – Благоевград отдаде дължимата почит към дейците на Илинденско-Преображнското въстание в навечерието на 115-годишнината от избухването му. Изложбата бе тържествено открита на 19 юли 2018 г. от зам.председателят на Парламента г-н Емил Христов. В официалната част приветствие към гостите отправи г-жа Даниела Савеклиева – народен представител от ПП ГЕРБ. Директорът на музея д-р Христина Цонева изтъкна заслугите на културната институция за опазване и популяризиране паметта за националноосвободителните борби на българското население от Македония и Одринско. Идейната концепция на изложбата и експонираните културни ценности в нея бяха представени от уредникът Елена Александрова. На откриването на събитието присъстваха народни представители, учени от институти към БАН, общественици и гости на Парламента.

Особено място в изложбата заемат оригиналните програмни документи ВМОРО и ВМОК. Сред най-ценните експонирани документи са някои от оригиналните писма на Гоце Делчев до Никола Малешевски, свързани с организационни въпроси по подготовката на въстание в Македония. Един от акцентите в изложбата е дневникът на костурския войвода Васил Чекаларов, писан в разгара на бойните действия, придружен с негов личен бинокъл. В изложбата може да се види лично оръжие на струмишкия войвода Христо Чернопеев, на куриера на ВМОРО Стоил Просяков и на четника Христо Руков. Представени са още лични вещи на участници в Илинденско-Преображенското въстание от Пиринския край: Никола Трайков Сатиев, Димитър Костов, Христо Хаджипопов и др. Могат да се видят още печатни издания, илюстриращи освободителните борби в Македония и Одринско, издадени в началото на ХХ в.