Регионален исторически музей - Благоевград представя нова изложба, посветена на Международния ден на жената 8 март

Регионален исторически музей - Благоевград,съвместно с Община Благоевград, Сдружение „Движение - Ние, жените“ и Клуб „Оривижън“ – Благоевград“ към Орифлейм - България, имат удоволствието да Ви поканят на Историко-етнографска изложба с музейни ценности, посветена на Международния ден на жената 8 март „Българки от старо време“.
Целта на изложбата е представяне на жената – българката, в действителната историческа среда на Горна Джумая и Горноджумайско от преди 50, 80 и 100 години, с което да провокира въпроси за мястото и ролята на жената в България в миналото и днес. Надяваме се публиката сама да изгради представата си за българката на базата на изложения разнообразен етнографски, исторически и фото-материал, както и да срещне образи от стари горноджумайски и бежански семейства.
Акценти в изложбата са знакови обекти и явления за Горна Джумая – войните и бежанските потоци, формирането на градска култура и съжителството с традиционния селски бит, Гимназията, Читалището, Театъра, Дружествата, тютюнопроизводството и не на последно място - запознаване с движението на жените в България за реални човешки и политически права.
Откриването на изложбата е на 8 март от 11:00 часа в залите на Регионален исторически музей – Благоевград с участието на балет „Кроазе“ от ЦЛТРДБ, Сдружение „Движение – Ние жените“, Група за стари градски песни „Нежни звуци“, Фолклорна група и Детска фолклорна група „Джумайчета“ към Образцово народно читалище „Никола Й. Вапцаров 1866“ - Благоевград. Празнична атмосфера ще продължи с представяне и дегустиране на ястия, приготвени по автентични стари рецепти от членовете на „Движение - Ние, жените“ от Благоевград, Селище, Бараково и др.
Специални изненади, подготвени от Клуб „Оривижън“ – Благоевград“ под мотото „Всичко започва с теб“ очакват дамите, които ще посетят събитието.