РИМ - Благоевград се включи в обновяването на паметник - костница, създаден в чест на загиналите за обединението на българския народ

Днес в стария гробищен парк на град Благоевград бе представен обновеният паметник - костница, създаден в чест на загиналите за обединението на българския народ. Ритуалът бе придружен с панихида, отслужена от Неврокопския митрополит Серафим, отдавайки почест на загиналите офицери и войници при защитата на Горна Джумая през 1913 година.
На събитието присъстваха кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов, Иво Андонов – Директор Дирекция социални дейности към МО на Репубика България, областният управител Бисер Михайлов, заместник-областният управител Иван Стоянов, председателят на Общински съвет Радослав Тасков и представители на Регионален исторически музей – Благоевград.
През 1938 г. в Горна Джумая се организира специална комисия, която издирва войнишките гробове в града и околните села и изгражда общия паметник – костница с безсмъртните думи на Вазов: „Българийо, за тебе те умряха!“. Официалното откриване на паметника е отложено за друга знакова дата. На 2 август 1943 г. – Илинден, в чест на 40-годишнината от Илинденско - Преображенското въстание и в памет на всички загинали за Свободата и обединението на българския народ, паметникът е осветен с големи тържества. За голямо съжаление в последвалите години той изпада в забвение.
Днес, благодарение на усилията на Община Благоевград, Областна администрация Благоевград, Регионален исторически музей – Благоевград, РК „Традиция“ - Благоевград и с подкрепата на Министерство на отбраната на Република България е обновена криптата, в която бяха поставени костите на 580 войници и офицери, загиналли за Отечеството. Ремонтирана е настилката и е обновена оградата около паметникът – костница. Кръстът за храброст, който е красял паметника, също е възстановен.