„Дни на Национален парк „Рила”

През изминалата седмица за поредна година отдел „Природа” към Регионален исторически музей – Благоевград се включи в отбелязването на годишнината от създаването на Национален парк „Рила”. След като на 20-ти февруари в музея сложихме началото на  „Дни на Национален парк „Рила”, продължихме със занимания и презентации за малки и големи, за да покажем богатството на Рила и значението на защитената територия. В рамките на 4 дни в залата на музея посрещнахме над 500 деца.

За по-големите ученици представители от дирекцията на парка показаха презентации за биоразнообразието в Рила. А за най-малките уредникът от музея Тоня Маринова беше подготвила занимание за животните в гората. Децата научиха, че по време на зимния си сън мечката не само спи, но и ражда малките си. Дадохме възможност на децата да претеглят и сами да се уверят – кой е по-тежък, новороденото мече или новороденото бебе. В края на това занимание правихме следи на вълк и всеки участник получи подарък магнит с растение или животно от Рила. Малките ученици пък се забавляваха със заниманието „Певци от Рила планина”, като се запознаха с едни от най-добрите музиканти в гората, играха игри свързани с живота на кукувицата и се състезаваха да имитират характерни птичи гласове.

След заниманията в петък на 23-ти февруари, ден преди официалния рожден ден на Национален парк „Рила”, пред многобройна публика артистите от Детско-юношески театър „Щурчо” с ръководител Юлия Дживджорска представиха пиесата „Приключенията на прилепа Дарки”. Младите артисти за пореден път играха великолепно и изключително емоционално предадоха посланията за прилепите. След тяхното изпълнение от кариерният център към Центъра на личностно и творческо развитие на децата на Благоевград презентираха длъжностите на работещите в Дирекцията на Национален парк „Рила”.

            Последното мероприятие от „Дни на Национален парк „Рила” за тази година – представяне на филма „Национален парк Рила и зоната на вечните снегове“ и откриване на изложба „Национален парк Рила – ретроспекция“, предстои на 26-ти февруари от 11 часа в зала „22-ри септември”.