Конкурс "С България в сърцето"

На 18 май 2018 г. в Регионален исторически музей -Благоевград се проведе конкурс – поетичен рецитал „С БЪЛГАРИЯ В СЪРЦЕТО”, съвместна инициатива на Регионален исторически музей - Благоевград, Община Благоевград и Регионално управление на образованието-Благоевград . Събитието се проведе по повод 24-ти май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост и празник на Благоевград.
Поетичният рецитал бе открит с изпълнение на Градски детски хор при Народно читалище „Никола Вапцаров 1866” с диригент Христо Кротев и помощник-диригент Николина Кротева.
В конкурса участваха 15 ученици от различни училища и гимназии на територията на Благоевград.
Участниците бяха оценявани от петчленно жури с председател г-жа Юлиана Христова – старши експерт по БЕЛ към Регионално управление на образованието – Благоевград, и членове: Д-р Христина Цонева – директор на Регионален исторически музей - Благоевград; Христо Георгиев – управител на издателска къща „Синева”-София и член на съюза на писателите; Красимира Кацарска – дългогодишен учител по БЕЛ, Председател на Творческо обединение "21 век" за Югозападна България, член на съюза на писателите, художествен ръководител на литературен салон „Огнище” към читалището и Симеон Тодоров - актьор в Драматичен театър „Никола Вапцаров”- Благоевград.
За постигане на максимална обективност и безпристрастност, организаторката и водеща на конкурса – д-р Елена Чалгънова обявяваше участниците по азбучен ред, само по имена, без да бъде посочвано учебното заведение, в което се обучават.
Докато журито заседаваше за определяне на победителя в конкурса и неговите подгласници, присъстващите се насладиха на изпълнението на Фолклорен танцов ансамбъл „Пиринче” с ръководители Симеон Стамболийски и Полина Статиева от ЦЛТРДБ.
Класираните на първо, второ и трето място бяха обявени от г-жа Юлиана Христова, наградите връчи д-р Христина Цонева. Победител в конкурса „С БЪЛГАРИЯ В СЪРЦЕТО” със стихотворението „Българска гора” на Божидар Божилов стана Джулия Спасова Секулова, ученичка от VІІ „б” клас при VІ СУ „Иван Вазов”. Тя получи получи 100 лв., както и награди осигурени от Туристическа агенция „Алфа тур”, от туристическа агенция „Айгидик” и от музея. На второ място със стихотворението „1876 г.” на Иван Вазов се класира Зара Борисова Милушева, ученичка от VІ „а” кл. при ІІ ОУ „Димитър Благоев”. На трето място със стихотворение „На България” от Иван Вазов се класира Христина Димитрова Цонкова, ученичка от Х „а” кл. при ЕГ „Акад. Л. Стоянов”. Класираните на второ и трето място участници получиха аналогични награди, с изключение на паричната, която беше определена само за победителя.
Всички участници в конкурса също получиха награди – книги осигурени от г-н Христо Георгиев и г-жа Красимира Кацарска. Получиха и ваучери, любезно предоставени от г-н Васил Димитров, управител на „Аква парк”-Благоевград.
Конкурсът завърши със заключителни думи на д-р Христина Цонева, която изказа благодарност на директорите, на учителите, на участниците, на журито и на спонсорите. Тя отправи пожелание, поетичният рецитал да се превърне в една добра ежегодна традиция.