Музеен урок посветен на 140 години от първото освобождение на Горна Джумая

На 12 февруари 2018 г. от 13: 30 ч, в Регионален исторически музей -Благоевград се проведе музеен урок, посветен на 140 години от първото освобождение на Горна Джумая.

          Урокът бе осъществен с ученици от ІІ-ри  „а „ и V „б „ клас на VІІІ СУ „Арсени Костенцев” с учители Румяна Кръстева, Десислава Виденова, Емилия Ненкова и Жулиета Думбанова.

          Посредством презентация, организаторът на мероприятието -  д-р Елена Чалгънова, запозна учениците с основните моменти, събития и личности свързани с Руско-турската война (1877-1878 г.) Важно място зае информацията за първото освобождение на Горна Джумая, осъществено от руски отряд предвождан от граф Щакелберг, на 12 фев. 1878 г. Учениците научиха за ролята на патрона на тяхното училище – Арсени Костенцев, като един от основните двигатели на събитията, случили се на територията на града през „периода на свободата” – от 12 февр. 1878 г. до лятото на 1879 г.

          Показаните оригинални материали от фонда на музея – снимките на Ильо Марков, на Тодор Паласкаря, на Щерю Михайлов и др. бяха нагледна илюстрация на българи-участници в паметната Руско-турска война. Интерес в учениците провокира и показаното хладно и огнестрелно оръжие, използвано в Освободителната война. В този аспект е и колекционерското оръжие, любезно предоставено за урока, от благоевградския дарител, член на клуб „Традиция” и на МНИ – Йордан Стоянов. А именно – пушка „Шаспо”, използвана на въоръжение от Българското опълчение през войната, и пушка „Крънка” – на въоръжение в руската освободителна армия.