Отбелязване на 120 години от рождението на Димитър Талев

В навечерието на Деня на будителите, Регионален исторически музей – Благоевград припомни за един съвременен български будител – писателят Димитър Талев. Тази година се отбелязват 120 години от неговото рождение и в честването се включиха представители на всички културни институции в града. Присъстваха представители на Регионално управление на образованието – Благоевград, на Югозападен университет „Неофит Рилски“ , членове на Македонски научен институт, ученици и учители от много училища, граждани, историци и литератори. Основни партньори на събитието са: Регионална библиотека „Димитър Талев“ – Благоевград, която представи многобройните издания на Талевите произведения, Трето основно училище „Димитър Талев“, които поздравиха гостите с училищния химн за своя патрон. В залите на РИМ – Благоевград беше открита фотодокументална изложба за живота и творчеството на Димитър Талев. Представени бяха някои вещи и документи, първите издания на някои от неговите творби, вестниците „Македония“ , „Зора“ и „Родина“ от 30-те години на 20 век, в които той активно е публикувал статии, разкази, очерци и текстове от своите романи. Най-атрактивно беше участието на ученици от НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ и СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“, които влязоха в ролята на герои от различни исторически епохи и представиха неизвестни за широката общественост исторически сведения за живота на Димитър Талев в преломните за България събития от първата половина на 20 век. Подробна презентация за времето и личността на писателя подчерта внушенията от текстовете на историческите извори.

Известната поетеса и писателка г- жа Красимира Кацарска представи своето научно изследване на емблематичния образ на Султана от Талевата четириногия. Тя сподели своето тълкуване за дълга й като майка и душа на семейството Глаушеви.

По този начин, с разнообразието на изразните средства, образът на Димитър Талев беше представен в своята пълнота и задълбоченост.