Представихме две книги на авторката Янка Иванова в музея

На 27 ноември 2018 г. от 16: 00 ч. в Регионален исторически музей - Благоевград бяха представени книгите „Яз си милея за Егея. Очерк за с. Старчища” и „Стоян Карастоилов. Главният войвода на Кресненското въстание 1878 г.”. Автор е Янка Иванова, а книгите са отпечатани през 2018 г.В презентирането на книгите участваха авторката Янка Иванова, Лалка Бенгюзова, осъществила редакцията и предпечатната работа по книгите и д-р Елена Чалгънова, уредник в музея, организатор и водещ. Събитието беше уважено от популярните музиканти г-жа Мая Нешкова и г-н Кирил Икономов, който е наследник на Икономовия род от с. Старчища. С емоционалното си изказване г-н Икономов предизвика заслужените аплодисменти на препълнената зала. Отношение към книгите взеха също местни краеведи и наследници на бежански фамилии от с. Старчища.
В хода на мероприятието бяха представени стихотворенията, написани от Янка Иванова и изпълнени от ученици при СУИЧЕ „Климент Охридски”: „ЕГЕЙСКА ЗЕМЯ” в изпълнение на Илия Шилов, „СЕЛО СТАРЧИЩА” от Йоанна Пръчкова и „МОНОЛОГ ЗА ГЕНЕРАЛ ВАЗОВ” изпълнен от Стефан Николов. Чудесен фон на рецитала и на дебатите по книгите беше презентацията, направена от Илия Шилов по снимки, предоставени от авторката г-жа Иванова.
Подобаващ завършек на събитието представляваше изпълнението на стихотворението „ПОТОМЦИ НА ЕГЕЯ” представено от Илия Шилов.
С усмивка и чудесно настроение Янка Иванова раздаваше автографи и книги, които тя подаряваше безплатно на присъстващите. А самата авторка получи многобройни поздравления и букети с цветя.
На финала д-р Чалгънова изказа благодарност на всички присъстващи: подполковник Петър Митев – началник на Военно окръжие-Благоевград; на майор Пламен Велев – зам. началник на Военно окръжие-Благоевград, на учениците и учители от ПГСАГ „Васил Левски” и от СУИЧЕ „Климент Охридски”, на многобройните наследници на бежански фамилии от с. Старчища, на краеведи и общественици.