Регионален исторически музей - Благоевград - част от "Салон на музеите"

Регионален исторически музей- Благоевград е сред участниците в първия по рода си „Салон на музеите“ в НДК. Събитието е част от културната програма на  българското председателство на ЕС.

Идеята е на едно място да бъдат представени реплики на шедьоври, както и различни щрихи от дейността на българските музейни институции, които имат ключова роля в популяризирането на богатото културно – историческо наследство на страната ни.

 Регионален исторически музей – Благоевград, с подкрепата на Община Благоевград,  се представя с археологическа експозиция „Река Струма – пътят към Европа. Съкровищница на праисторически култури“. В изложбата представяме два емблематични праисторически обекта в Югозападна България: Ковачево и Дамяница. И двата обекта представят изключително високо ниво  на културно развитие, което е най-добре отразено в изложените предмети. Те разкриват   тайните на праисторическите обитатели, техните ежедневни занимания, забавления и култови практики.

Събитието бе открито за журналисти на 26 февруари. На същата дата се проведе и дискусия на тема „Отвъд съкровищата: съвременно управление на културното наследство“ . Директорът на Регионален исторически музей – Благоевград д-р Христина Цонева се включи в събитието и представи музея с доклад на тема „Регионален исторически музей – Благоевград – център на културни политики“.

От 3 до 5 март експозициите  на „Салон на музеите“ ще могат да бъдат разгледани от гражданите и гостите на София с вход свободен.