167 години от рождението на Георги Измирлиев

            На 20 април 2018 г., от 11, 00 ч., в „Роден дом на Георги Измирлиев-Македончето“ се проведе тържество, посветено на 167 години от рождението на един от апостолите на Априлската епопея от 1876 г. – Георги Измирлиев.

            Празничната програма започна с чудесните изпълнения на Хор за автентично и народно пеене към ансамбъл „Пиринска китка” при Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград и продължи с атрактивна възстановка на ученици от ІІІ „б“ кл. при V СУ „Георги Измирлиев“. „Актьорите“, облечени в български народни носии, пренесоха присъстващите в духа на далечната 1851 г., когато на 21 април се ражда Георги – бъдещият помощник-апостол и военен инструктор на

І-ви Търновски революционен окръг. Ученици от същия клас представиха поетичен рецитал за живота и дейността на Георги  Измирлиев.

            Д-р Кирил Алексиев, уредник в отдел „Нова и най- нова история“ на Регионален исторически музей – Благоевград и член на Регионален клуб „Традиция“, разказа интересни подробности, свързани с дейността на патриотичното дружество, както и за костюмите на присъстващите членове на дружеството. Председателят на „Традиция“ – Дончо Ангелов, направи нагледна демонстрация по боравене с хладно и огнестрелно оръжие от епохата на Априлското въстание и Руско-турската война.

            В края на програмата, водещата и организатор на събитието - д-р Елена Чалгънова, уредник в Регионален исторически музей - Благоевград, изказа благодарност на всички участници и присъстващи: На Майор Пламен Велев – заместник началник на Военно окръжие – Благоевград; на учениците от от ІІІ „б“ клас при V СУ „Георги Измирлиев“ с учители г-жа Симитчийска и г-жа Стойчева; на учениците от ІІІ кл. при ІІ ОУ „Димитър Благоев“ с класен учител г-жа Стоилова; на учениците от ІІІ „в“ кл. при СОУИЧЕ „Климент Охридски“ с учител г-жа Георгиева; на учениците от ІІІ и ІV кл. при ІІІ ОУ „Димитър Талев“ с учител г-жа Борисова.