Mузеен урок на тема "Храбри опълченци"

На 12.04.2018г. ученици от X и XII“б“ клас на Езикова гимназия " Акад. Людмил Стоянов" - Благоевград, заедно с Регионален исторически музей -Благоевград, проведоха музеен урок на тема:"Храбри опълченци...Подвигът на опълченците от Пиринския край и Дупница".

Под ръководството на преподавателя по история г-жа Любка Гълъбова, те представиха по изключително интересен начин издирената от тях информация.Проследена бе историята на Самарското знаме и бойният път на опълченците.Особено интригуващ бе разказът на Мария Ботушанова за Тодор Бамбов от Якоруда.Сабел Башева запозна гостите с малко позната факти от живота на Тодор Македонски от Якоруда.Опълченците от с.Баня -Иван и Георги Гръчеви,бяха представени от Мариела Латинова; от Горно Драглище-Тодор Пармаков,Христо Иванов, Филип Чечев,Кръстю Пармаков и Васил Пармаков, от Елина и Николета;от Горна Джумая-Георги Банков,Никола Джаров и Ангел Герчев,от Василена Султова;от Неврокоп-Атанас Дуков, от Борислава от Х „д“ 
клас.Ученичките от Дупница -Светослава,Стиляна,Александрина и Ивет говориха за дупнишките опълченци Янаки Йонов,Георги Чомаков,Димитър Радев,Христо Алексов,Захари Грозданов,Никола Корчев и Ангел Герчев. 

Уредникът в Регионален исторически музей –Благоевград Елена Александрова допълни представените от учениците факти с оригинални лични вещи и фотографии на опълченци от Пиринския края. Акцентът бе поставен върху Ангел Герчев от с. Старчища, Неврокопско, почетен знаменосец на Самарското знаме от 1880 г. в продължение на 25 години, от когото музеят разполага с колодката с ордени и медали и нагръдни знаци, оригинална фотография и някои изключително ценни документи. Не по-маловажни са заслугите и на другите опълченци - Никола Джаров от с. Долен, Неврокопско и Георги Банов от Белица, с чиито лични вещи и снимки бе запозната аудиторията. 

Гости на събитието бяха г-жа Тинка Попова, директор на ЕГ "Акад. Л. Стоянов", преподаватели в гимназията и граждани.