На 22 май от 15:00 часа в конферентната зала на Регионален исторически музей - Благоевград ще бъде изнесена лекция на тема: „Св. Йоан Владимир и Свв. Седмочисленици от Охрид (Политическа антропология и религиозен култ)“

На 22 май, от 15:00 часа, в конферентната зала на Регионален исторически музей – Благоевград ще бъде изнесена лекция на тема: „Св. Йоан Владимир и Свв. Седмочисленици от Охрид. Политическа антропология и религиозен култ“.

Малина Стаматова, уредник в отдел “Етнография” на музея, ще направи анализ на православния култ към св. Йоан Владимир (/990-1016г.) в ново време. Проблематиката преплита историческите извори с народното поклонение и политическата употреба на светеца. Общото балканско наследство е представено чрез географията на иконописните му изображения от Албания и Македония до долината на р. Струма, а новите поклоннически маршрути включват Сърбия и Черна гора. Въпросът за идентитета на княза от XI век и значението на Охридската книжовна школа за славянския и православен свят показва колко далече и същевременно близки са моделите на религиозен праксис. Зависимостите между държавна политика и конфесионален избор ще бъдат илюстрирани с документален видео материал.